Ουκρανία

Κείμενο υπογραφών ενάντια στον πόλεμο, στις διώξεις και τους αποκλεισμούς επιστημόνων διακινούν διαδικτυακά πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, ερευνητές και μέλη της ευρύτερης επιστημονικής κοινότητας από την Ελλάδα και το εξωτερικό, το οποίο έχει συγκεντρώσει ήδη 380 υπογραφές.

Η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση shorturl.at/rEKNX.

Στο κείμενό τους δηλώνουν την αμέριστη συμπαράστασή τους στον λαό της Ουκρανίας που χρόνια τώρα δοκιμάζεται από τις συνέπειες του ξέφρενου ανταγωνισμού ανάμεσα στη Ρωσία και σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ για τον έλεγχο της Ενέργειας και καλούν να μη γίνουν από κανέναν αποδεκτοί οι αποκλεισμοί σε επιστήμονες με βάση την εθνικότητά τους ή τον τόπο καταγωγής τους.

Μεταξύ άλλων σημειώνουν ότι «με ιδιαίτερη ανησυχία παρακολουθούμε την προέκταση αυτής της σύγκρουσης στο επιστημονικό αλλά και στο πολιτιστικό πεδίο, τη γενικευμένη επιχείρηση να μετατραπούν η Επιστήμη και η Ερευνα από κομβικοί άξονες της προόδου και της παιδείας σε πολεμικό εργαλείο.

Τις τελευταίες μέρες γινόμαστε μάρτυρες της άμεσης και πλήρους διακοπής σχέσεων ανάμεσα στους επιστημονικούς οργανισμούς της ΕΕ και των ΗΠΑ με τους αντίστοιχους της Ρωσίας. CERN, COST και άλλοι οργανισμοί απέπεμψαν τη Ρωσία, διεθνείς επιστημονικές συνεργασίες διαγράφουν από μέλη τους τα ρωσικά ιδρύματα, έγκριτα διεθνή περιοδικά δεν δέχονται πλέον προς δημοσίευση άρθρα από ιδρύματα της Ρωσίας, επιστήμονες της ΕΕ και των ΗΠΑ δέχονται ισχυρές συστάσεις να διακόψουν συνεργασίες με επιστήμονες ρωσικών πανεπιστημίων, ενώ ακόμα και πανεπιστημιακές διαλέξεις με θέμα τον Ντοστογιέφσκι ακυρώθηκαν σε ευρωπαϊκά πανεπιστήμια. Παράλληλα, επιστήμονες και ερευνητές ρωσικής καταγωγής που εργάζονται σε δυτικά ιδρύματα καλούνται να δηλώνουν ρητά ότι αντιτίθενται στη ρωσική πολιτική και στον Πούτιν.

Εχουμε μπροστά μας ένα κυνήγι μαγισσών, που εκτός από τη συλλογική τιμωρία επιστημόνων επειδή απλά γεννήθηκαν "σε λάθος χώρα", στρέφεται τελικά κατά της ίδιας της Επιστήμης. Ούτε οι ΗΠΑ, η ΕΕ και η Ουκρανία, ούτε η Ρωσία έχουν δικαίωμα να απαγορεύουν την επαφή, τη συνεργασία και τη συλλογική έρευνα επιστημόνων από κάθε περιοχή της Γης. Τα επιστημονικά επιτεύγματα ανήκουν σε ολόκληρη την ανθρωπότητα. (...)

Μα οι λαοί είναι οι μόνοι που δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν. Αντίθετα, έχουν όλα εκείνα που τους ενώνουν: Την ανάγκη για ειρήνη, ευημερία, παιδεία, δημιουργική ζωή. Οι άνθρωποι της Επιστήμης και της Ερευνας, σε αυτούς τους δύσκολους και σκοτεινούς καιρούς, καλούμαστε να αγωνιστούμε γι' αυτήν την ενότητα. Να καταγγείλουμε τις διώξεις επιστημόνων, να αντισταθούμε στις απαγορεύσεις, στους αποκλεισμούς και στη μισαλλοδοξία. Να απαιτήσουμε την απεμπλοκή της χώρας μας από τους πολεμικούς σχεδιασμούς. Να ενώσουμε τις φωνές μας με τους λαούς όλου του κόσμου ενάντια στον πόλεμο και τις αιτίες που τον γεννούν». (Διαβάστε όλο το κείμενο εδώ)