Αντιπολεμική εκδήλωση στη Θέρμη από τις Επιτροπές Ειρήνης

Εκδήλωση ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο διοργάνωσαν στη Θέρμη οι Επιτροπές για την Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης και Υπαίθρου Ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Αρχικά προβλήθηκε ένα 20λεπτο βίντεο για τον πόλεμο στην Ουκρανία και στη συνέχεια έγιναν δύο θεματικές παρεμβάσεις από τον γενικό γραμματέα της ΕΔΥΕΘ και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ, Μπάμπη Βέλλη και τον αντιπρόεδρο της ΕΔΥΕΘ και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ, ανθυποπυραγό ε.α. Μιχάλη Μιχαήλ. Την εκδήλωση παρουσίασε και συντόνιζε η ταμίας της ΕΔΥΕΥΑΘ, Έφη Λιθοξοπούλου.

Να σταματήσει κάθε διευκόλυνση στους φονιάδες των λαών

Ο Μπάμπης Βέλλης στην παρέμβασή του με θέμα «Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι συνέπειες για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια από τον ανταγωνισμό των ιμπεριαλιστικών οργανισμών και δυνάμεων ΝΑΤΟ - ΕΕ - ΗΠΑ - Ρωσίας - Κίνας» εξέφρασε εκ μέρους της ΕΔΥΕΘ την καθαρή αντίθεση και καταδίκη της ιμπεριαλιστικής εισβολής της Ρωσίας και ανέφερε: «Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους λαούς της Ουκρανίας και της Ρωσίας, σε όλους τους λαούς, που είναι πάντα τα θύματα της κρεατομηχανής των ιμπεριαλιστικών πολέμων».

Αναφέρθηκε στην αντίθεση της ΕΔΥΕΘ στην πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης και την επικίνδυνη ανάμειξη της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Τόνισε πως κάθε εκδήλωση του λαού και του κινήματος πρέπει να γίνει βήμα έκφρασης αυτής της αντίθεσης.

Κατήγγειλε τις ανιστόρητες, αντικομμουνιστικές και αντισοβιετικές δηλώσεις του προέδρου Πούτιν, οι οποίες αποτέλεσαν την ιδεολογική προπαρασκευή της απαράδεκτης εισβολής, σχολιάζοντας ότι η επίκληση του αντιφασισμού από την ηγεσία της Ρωσίας, προκειμένου να προωθήσει τα γεωπολιτικά της σχέδια στην περιοχή, είναι προσχηματική! 

Μίλησε επίσης για τις ευθύνες και την αισχρή υποκρισία του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, όπως και της ελληνικής κυβέρνησης και των άλλων ευρωατλαντικών κομμάτων, που καμώνονται ότι τάχα για πρώτη φορά βλέπουν πόλεμο στην Ευρώπη μετά από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ότι μόλις σήμερα αντιλήφθηκαν τάχα τις προσπάθειες αναθεώρησης των συνόρων.

Είναι απαίτηση του λαού και του φιλειρηνικού κινήματος, όπως είπε, να σταματήσει η οποιαδήποτε συμμετοχή και διευκόλυνση της χώρας μας προς τους φονιάδες των λαών. Γιατί μετατρέπουν το λαό μας σε θύτη άλλων λαών, αλλά και σε θύμα, σε στόχο αντιποίνων. Η αποστολή όπλων, η μεταφορά ΝΑΤΟικού εξοπλισμού και στρατιωτικών δυνάμεων από την Αλεξανδρούπολη προς την Ανατολική Ευρώπη και την Ουκρανία, η αξιοποίηση των αμερικανικών βάσεων της Σούδας, της Λάρισας, του Στεφανοβίκειου ως πολεμικών ορμητηρίων, οι αποστολές στρατιωτικών δυνάμεων εκτός συνόρων βάζουν στο στόχαστρο και σε θανάσιμο κίνδυνο τον λαό μας.

Πρόσθεσε ότι ο λαός μας, όπως σήμερα αντιπαλεύει την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης στις συνθήκες της «ιμπεριαλιστικής ειρήνης», αύριο θα πρέπει να αντιπαλέψει και την πολιτική της κυβέρνησης στις συνθήκες του «ιμπεριαλιστικού πολέμου». Καμία εμπιστοσύνη στην αστική τάξη και στις κυβερνήσεις της!

Οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι, τα λαϊκά στρώματα, ειδικά οι νέοι και οι νέες πρέπει να πυκνώσουμε τις γραμμές του αντιιμπεριαλιστικού - αντιπολεμικού κινήματος. Ενάντια στο σύστημα, που γεννά την εκμετάλλευση και τη φτώχεια, τους πολέμους, το θάνατο και την προσφυγιά. Κόντρα στις πολεμοκάπηλες σημαίες των αστών να υψώσουμε τη δική μας σημαία της ειρήνης και της κοινωνικής δικαιοσύνης, της συναδέλφωσης των ανθρώπων του μόχθου, της φιλίας και της συνεργασίας των λαών, υπογράμμισε. Προειδοποίησε ότι θα μας βρίσκουν παντού μπροστά τους. Θα βρίσκουν σύσσωμο το λαό και τη νεολαία, όπως έγινε το 1999 εδώ στην πόλη μας μέρες σαν κι αυτές με εκατοντάδες συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια, με το μπλοκάρισμα του λιμανιού, των δρόμων και του σιδηροδρομικού δικτύου εμπόδισαν την προώθηση των ΝΑΤΟικών εφοδιοπομπών στη Γιουγκοσλαβία.

«Ματώνει» και οικονομικά ο λαός

Ο Μιχάλης Μιχαήλ στην παρέμβασή του με θέμα «Οι συνέπειες από την εμπλοκή της χώρας μας στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς» αναφέρθηκε στις αποφάσεις των αστικών κυβερνήσεων για την υπογραφή συμφωνιών με τις ΗΠΑ για την εγκατάσταση και την επέκταση των βάσεων στη χώρα μας. Σημείωσε πως αντί για την πολυπόθητη ασφάλεια και προστασία που θα έφερναν από τις βλέψεις της «συμμάχου» χώρας, μετά από κάθε τέτοια συμφωνία, η αστική τάξη της Τουρκίας κλιμακώνει ακόμη περισσότερο την πίεση της για τον στρατηγικό της στόχο που είναι η συνδιαχείριση και η συνεκμετάλλευση με την αστική τάξη της Ελλάδας των ενεργειακών πηγών στο Αιγαίο και γενικότερα στη λεκάνη της Μεσογείου.

Εκτενή αναφορά έκανε και στην οικονομική «αιμορραγία» που προκαλούν στον λαό οι πολεμικοί εξοπλισμοί της χώρας για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ. Η χώρα μας κατάφερε να «σπάσει» πρώτη το νήμα στην κούρσα των εξοπλισμών και να ανακηρυχθεί πρωταθλήτρια των εξοπλιστικών δαπανών εντός του ΝΑΤΟ για το 2021 με 3,82% του ΑΕΠ (179,9 δισ.). Δηλαδή ξόδεψε το πολιτικό προσωπικό της αστικής τάξης για την επίτευξη των στόχων της στη γεωστρατηγική σκακιέρα 6,7 δισ. από το υστέρημα του ελληνικού λαού, την στιγμή που τη ίδια χρονιά διέθεσε μόνο το 0,00095% (1.700.000 ευρώ) για προληπτικές παρεμβάσεις στα δασικά οικοσυστήματα της χώρας, δηλαδή για το 65% των εδαφών της με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα της περσινής αντιπυρικής περιόδου.

Σχετικά με τον προσανατολισμό των εξοπλισμών της χώρας, σημείωσε πως είναι ενταγμένος στον σχεδιασμό του ΝΑΤΟ, αυτό άλλωστε επιβεβαιώνει και το γεγονός ότι στα 20 χρόνια αμερικανικής κατοχής του Αφγανιστάν η χώρα μας δαπάνησε σωρευτικά 6 δισ. με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα για τον αφγανικό λαό.

Αυτό καταδεικνύει και η ευθύνη αεροπορικής επιτήρησης που έχει αναλάβει η χώρα μας με ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη των εναέριων χώρων της Βόρειας Μακεδονίας, της Αλβανίας και του Μαυροβουνίου. Η διαχρονική συμμετοχή της χώρας με εξοπλισμό και προσωπικό σε 22 αποστολές του ΝΑΤΟ σε διάφορες περιοχές του πλανήτη. Επίσης, το αποδεικνύει η αποστολή των συστοιχιών «Πάτριοτ» στη Σαουδική Αραβία. Εξοπλισμός που αγοράστηκε με το εξοπλιστικό πρόγραμμα των 4,5 τρισ. δραχμών του 2001-2005.

Για να γίνει κατανοητό το πόση σημασία έχουν τα χρήματα που δαπανώνται για τους εξοπλισμούς με την κατάσταση του βιοτικού επιπέδου του ελληνικού λαού, ανέφερε ενδεικτικά παραδείγματα λέγοντας ότι με τα 4 δισ. που ξοδεύονται από τη χώρα μας κάθε χρόνο για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, θα μπορούσαν να έχουν κτιστεί 57 νοσοκομεία ή 1.000 σχολικά συγκροτήματα ή 40.000 χιλιάδες σπίτια όσοι είναι και οι άστεγοι αυτής της χώρας ή να έχει θωρακιστεί πλήρως η πυροπροστασία και η πολιτική προστασία της χώρας με υποδομές, εξοπλισμό και προσωπικό, όπως ανέφερε.

Συνεχίζεται το πρόγραμμα δράσης των Επιτροπών Ειρήνης

 

Μετά τις ομιλίες, ακολούθησε ένας πολύ γόνιμος και ουσιαστικός διάλογος στη βάση των ερωτήσεων που έγιναν και των προβληματισμών που αναπτύχθηκαν από τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση, καλύπτοντας και άλλες πτυχές που δεν ήταν δυνατόν να θιχτούν μέσα από τις δύο θεματικές παρεμβάσεις, όπως για τη δράση εθνικιστικών και φασιστικών ομάδων, το κατά πόσο είναι ελεύθερη η χώρα μας να επιλέγει τους συμμάχους της, για τον ρόλο της Κίνας στην ιμπεριαλιστική σκακιέρα, τι  σημαίνει για την κυριαρχία της χώρας όταν μιλάνε για ΝΑΤΟικό έδαφος και σε ποιες άλλες περιοχές του πλανήτη εξελίσσονται ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί.

Κλείνοντας την εκδήλωση η ταμίας της ΕΔΥΕΥΑΘ Έφη Λιθοξοπούλου ενημέρωσε ότι ο ανοιχτός διάλογος για τον πόλεμο στην Ουκρανία θα συνεχιστεί και στον Δήμο Θερμαϊκού την Κυριακή 3 Απρίλη, στις 11 π.μ. στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στους Νέους Επιβάτες.

Αναφέρθηκε επίσης στο πρόγραμμα των δράσεων για το 2022 της Επιτροπής Ειρήνης Υπαίθρου Ανατολικής Θεσσαλονίκης που περιλαμβάνει αρχικά την προβολή της αντιπολεμικής ταινίας «Έλα να δεις» και τα αφηγηματικά οδοιπορικά ιστορικής μνήμης σε διάφορες περιοχές της Ανατολικής Θεσσαλονίκης όπου εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία και τον Πόντο, με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Επίσης, προγραμματίζονται περιπατητικές πεζοπορίες με ιστορικό και ψυχαγωγικό ενδιαφέρον, στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Θεσσαλονίκης, όπως και καλλιτεχνικές και αθλητικές δράσεις με τη συμμετοχή μαθητών και  νέων.

Τέλος, κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στις δράσεις και τις εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί από την ΕΔΥΕΘ το δίμηνο Μάης - Ιούνης στη μνήμη του μάρτυρα της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη.